Welkom!

Complementaire Zorg – Integrative Care:
totale zorg in optima forma

Complementaire zorg vindt terecht een steeds belangrijker plaats binnen de zorg. Met complementaire zorg bedoelen we die zorg die tot doel heeft de basiszorg extra aan te vullen op allerlei veelal natuurgerichte manieren.

Complementaire zorg gaat uit van de holistische visie op ziekte en gezondheid, waarbij aandacht is voor lichaam, geest en ziel. Complementaire zorg vult de reguliere zorg aan met als insteek het bieden van totale zorg, ook wel Integrative Care genoemd. Complementaire zorg is niet voorbehouden aan, maar wordt vaak wel geboden door verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals in thuiszorg en instelling. Soms worden externe deskundigen ingeschakeld. Ook zien we vaak vrijwilligers of mantelzorgers die het fijn vinden iets extra’s te doen.

Complementaire Zorg – Excellente Zorg
Complementair versus alternatief

Complementaire zorg is transparante en excellente aanvullende zorg die een plaats verdient als integraal onderdeel van de dagelijkse zorg in de zorginstelling en de thuiszorg. Hoewel veelal methodieken worden toegepast uit de natuurgeneeskunde onderscheidt complementaire zorg zich toch op belangrijke punten van de alternatieve geneeskunde:

– Uitgangspunt van complementaire zorg is het bieden van veilige extra zorg die de gangbare behandeling niet in de weg staat en die waar mogelijk gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en “best practises”. – Het doel van complementaire zorg is welbevinden, het aanboren van eigen krachtbronnen, het bevorde-ren van de zelfredzaamheid, preventie en het streven naar een zo goed mogelijk welzijn op elk niveau.

– Complementaire zorg zoekt niet primair naar een alternatief, maar naar de best beschikbare zorg van welke goed onderbouwde bron dan ook. Als een interventie een goed alternatief blijkt voor de reguliere interventie in de gegeven situatie en voor die individuele zorg-vrager is dat een bijkomend voordeel.

– Complementaire zorg wordt idealiter geboden in overleg met elke zorgverlener die betrokken is bij de zorg voor de individuele zorgvrager en hem- of haarzelf, waarbij de krachten en beperkingen van elke zorgvorm worden gerespecteerd en onderkend en waardoor een samenwerking ontstaat die uiteindelijk tot de best mogelijke totale zorg voor de zorgvrager leidt.

Bekende modaliteiten waarover relatief veel informatie en vaak al onderzoek beschikbaar is zijn: aromazorg, massage en aanraaktechnieken, aquazorg, geleide ontspanning, het werken met muziek, Therapeutic Touch en het inzetten van medicinale planten.

De Levensboom

Welbevinden
Doel van complementaire zorg is zoals gezegd vooral het bevorderen van het welbevinden. U kunt daarbij denken aan het beter kunnen ontspannen, het verminderen van symptomen zoals pijn, benauwdheid en angst of het creëren van een fijne omgevingssfeer. Ook kunnen complementaire behandelmethoden helpen de eigen krachtbronnen aan te boren. Zo kan de toepassing van water bijdragen aan het versterken van de immuniteit en het bereiken van een verbeterde stressrespons.

Meditatie of geleide ontspanning kan tot meer evenwicht in het zenuwstelsel leiden. Op deze wijze kan complementaire zorg een steuntje in de rug bieden bij mensen van elke leeftijd en in elke levensfase, van de pasgeborene tot hoogbejaarde, van puber en student tot drukke zakenman of -vrouw.
Bron van expertise en ervaring

Bij De Levensboom beschikken we vooral over expertise op het gebied van aromazorg, aanraaktecknieken en massage, aquazorg en geleide ontspanning. Wat houden deze technieken nu eigenlijk in? Een korte uitleg:

Aromazorg

Hier maken we gebruik van geurige oliën uit de aromatherapie. Denk hierbij aan lavendel, tijm of sinaasappel. Geuren hebben een grote impact op ons welzijn. Ze kunnen stimuleren of kalmeren, fijne herinneringen oproepen of de sfeer verbeteren. Goed gekozen geuren kunnen geruststellen bij dementie of delier. Ook kan aromazorg belangrijk verlichting brengen bij zorgvrager(tje)s met eczeem, astma, pijn of misselijkheid.

Aanraaktechnieken en massage

Aanraking is van essentiëel belang voor ons welzijn. Een goed gekozen aanraking kan bijdragen aan ons zelfbeeld, aan ontspanning, het loslaten van angsten en het bevorderen van een gevoel van heelheid. Babymassage kan de binding tussen mama en kind bevorderen, acupressuur vermindert misselijkheid bij chemotherapie of bij pijn na CVA. Een hand- of voetmassage brengt een weldadige rust, terwijl een nek-schouderinwrijving wezenlijk bij kan dragen aan het verminderen van pijn en stijfheid.

Aquazorg

Deze vorm van zorg maakt gebruik van water. Een snelle, (kosten)effectieve en weldadige vorm van complementaire zorg! Zo is een warm kompres ideaal op een verkrampte spiergroep, kan een koele buikwassing succesvol bij obstipatie worden ingezet en is een warme kruik dé manier om zorgvragers “uit hun hoofd” te halen en te helpen ontspannen. Wisselvoetbaden bevorderen de immuun- en stressrespons, terwijl een warm buikkompres helpt krampen en pijnen op elk niveau los te laten.
Geleide ontspanning

Hierbij creëren we samen met de zorgvrager en met behulp van fantasie, een bestaand verhaal of specifieke oefening, een sfeer waarbij ontspanning en het verminderen van benauwdheid, pijn, angsten en stress bevorderd kunnen worden.
Complementaire Zorg: Trainingen
Bij De Levensboom trainen wij, zelf afkomstig uit de zorg, verplegenden, verzorgenden en andere professionals in opleidingen, cursussen en klinische lessen die direct aansluiten op de praktijk, met goede praktische readers. Er is veel aandacht voor individuele behoeften en het oefenen van vaardigheden. We laten cursisten nadenken over de ideale situatie waarin zij zelf als zorgverlener oud of ziek zouden willen zijn. We bieden direct toepasbare handvatten die relatief eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd en laten hen ervaren hoe prettig het kan zijn de geboden technieken te ontvangen en te geven.

Ook bieden we trainingen aan vrijwilligers en mantelzorgers die graag net een extra beetje meer willen bieden aan de zorgvragers onder hun hoede.

De Levensboom is met haar docententeam actief door geheel Nederland en Vlaanderen. Ook geven we opleidingen in het Engels en desgewenst in het Duits. De Levensboom is geaccrediteerd door Kicozo en het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden.Voor meer informatie nodigen wij u uit een nader kijkje te nemen op onze website en/of contact met ons op te nemen via telefoon of email. Wij informeren u graag geheel vrijblijvend over de mogelijkheden van consultatie, begeleiding en training.

Madeleine Knapp Hayes-Wellhüner

Plaats een reactie